Vermijd deze munten: Welke crypto niet kopen?

Veel mensen voelen zich aangetrokken tot het kopen van cryptomunten. Dat is ook niet zo gek, want de prijzen van een aantal van deze munten zoals Bitcoin, Ethereum en Litecoin zijn de afgelopen jaren flink gestegen. We begrijpen goed dat je wil meeliften op het succes van crypto, maar de vraag is, bij welke crypto moet ik ver vandaan blijven. Kortom, welke crypto niet kopen?

Bitvavo exchange

Finst exchange

Welke crypto niet kopen? De rode vlaggen

Er zijn duizenden cryptomunten in omloop, dat zorgt ervoor dat je heel veel keuze hebt. Misschien wel een beetje te veel, want hoe onderscheid je goede crypto die je wel moet kopen van crypto die je niet moet kopen? 

Het is verleidelijk om te gaan voor een cryptomunt die in een korte periode een zeer sterke koersstijging heeft doorgemaakt, maar die cryptomunten voegen in de toekomst misschien geen waarde toe. Dit zijn de rode vlaggen die je helpen om te bepalen welke crypto je wel of niet moet kopen. Er zijn ook verschillende type coins zoals de reguliere crypto, stablecoins en memecoin. Per categorie is het verstandig om de je vraag te stellen zoals welke memecoins kopen en welke niet.

1. De cryptomunt bestaat niet op de blockchain

Een van de eerste dingen die je moet controleren als je een crypto gaat kopen is of de munt wel echt is. Het zal je misschien verbazen, maar niet elke munt die gepromoot wordt is echt. Je ziet soms vooraankondigingen die praten over een bepaalde munt en de gigantische hoeveelheid functies. 

Voordat je jezelf mee laat slepen in de hype is het slim om onderzoek te doen. Bekijk wie het bedrijf achter de coin is en wat hun reputatie is. Zoek daarnaast naar nieuwsberichten van betrouwbare bronnen en hun mening over de munt.

2. De munt is uitgebracht door een onbekend bedrijf

Als een cryptomunt wordt uitgebracht door een onbekend bedrijf doe je er goed aan om eerst meer informatie op te zoeken. Als je niet weet wie achter een bedrijf zit is er een kans dat de mensen achter de munt met de noorderzon vertrekken als er iets mis gaat. 

Probeer eerst de naam van het bedrijf te achterhalen of de initiatiefnemers. Zoek online naar meer informatie over beide. Als de initiatiefnemers of het bedrijf eerder in het nieuws zijn geweest zul je die berichten zeker vinden. De informatie kan zowel negatief als positief zijn. in beide gevallen zal het je extra informatie geven over de betrouwbaarheid van de cryptomunt.

Bitvavo

In Nederland zijn er drie exchanges die door de meeste investeerders gebruikt worden. Bitvavo is er hier één van. Op deze Nederlandse exchange kan je crypto kopen, maar ook extra rendement verdienen door het staken van je crypto. Ze hebben een ruim assortiment van meer dan 150 coins die je kunt kopen en verkopen.

Cryptomunten kopen? Doe dit vandaag nog op Bitvavo en betaal geen transactiekosten!

Finst

Finst is een betrouwbare en gebruiksvriendelijke crypto-uitwisseling. Met ondersteuning voor diverse digitale valuta’s biedt Finst een veilige omgeving voor het verhandelen en beheren van cryptocurrencies. Het platform heeft geavanceerde beveiligingsfuncties en een intuïtieve interface, waardoor het ideaal is voor zowel beginners als ervaren handelaren. Finst streeft ernaar om klanten een vlotte en transparante ervaring te bieden bij het betreden van de wereld van cryptocurrencies.

Cryptomunten kopen? Doe dit vandaag nog op Finst!

Bekijk hieronder nog eens de beste crypto exchanges waar je cryptomunten kunt kopen:

Meer informatieVoordelenRatingAantal cryptocurrenciesAanbieder
Bitvavo Bitvavo Beste keuze in Nederland, Betalen met iDeal, Nederlands bedrijf9.5 361 Bitvavo
ICONOMI ICONOMI ICONOMI is het platform om eenvoudig in CRYPTO te investeren door portfolios te kopieren9.4 150+ ICONOMI
Coinmerce Coinmerce Geef je geld toekomst. Coinmerce heeft het grootste crypto aanbod van Europa.9.3 400+ Coinmerce
Finst Finst De goedkoopste crypto exchange in Nederland in 20259.2 100+ Finst

3. De cryptomunt heeft geen nut

De meeste investeerders in crypto doen dat met name om te profiteren van het rendement bij verkoop. Maar cryptomunten zijn vaak meer dan dat. Ze hebben handige toepassingen en functies. Denk hierbij aan de volgende toepassingen:

  • Decentrale financiën (DeFi)
  • Identiteitsbeheer
  • Online gaming 
  • Supply chain management
  • Metaverse 
  • Toepassingen met kunstmatige intelligentie

Deze toepassingen kunnen ervoor zorgen dat de munt toegevoegde waarde heeft. Bovendien maakt het de connectie tussen de cryptowereld en het bedrijfsleven. Dat gezegd hebbende zijn er ook meer dan genoeg cryptomunten die geen nut hebben. Moet je deze crypto dan niet kopen? 

Dat ligt aan een aantal dingen. Er zijn namelijk tal van zogenaamde memecoins die zeer populair zijn. Een memecoin is een cryptomunt die in eerste instantie uitgebracht werd als grapje met een meme als logo. Een aantal van deze munten zoals Dogecoin, Shiba Inu en PEPE Coin zijn zo populair dat ze ondertussen gezien mogen worden als volwaardige cryptomunt.

4. De cryptomunt is niet verkrijgbaar bij mijn eigen broker

Om cryptomunten te kunnen kopen en verkopen heb je een cryptobroker nodig. Dit is als het ware een bemiddelaar tussen jou en de cryptowereld. Het is belangrijk om een cryptobroker te kiezen waar je je prettig bij voelt. Deze cryptobroker moet in ieder geval voldoen aan de volgende eisen:

  • Veilig 
  • Groot aanbod
  • Eenvoudig handelen
  • Lage handelskosten
  • Goede klantenservice 

Een extra plus is als een cryptobroker ook een cryptowallet aanbied. Dat wil zeggen dat je je cryptomunten op kunt slaan via de broker en geen aparte cryptowallet hoeft aan te schaffen. Heb je eenmaal een cryptobroker gevonden die aan die eisen voldoet, dan is het wel zo prettig als je hier al je crypto kunt kopen, verkopen en onderbrengen.

Onbetrouwbare crypto is waarschijnlijk niet verkrijgbaar bij een betrouwbare cryptobroker. Als een nieuwe cryptomunt nog niet verkocht wordt bij jouw cryptobroker dan betekent dat trouwens niet automatisch dat het een slechte munt is. Een cryptobroker wil er eerst zeker van zijn dat een cryptomunt legitiem is. Het kan dus even duren voordat de munt verkrijgbaar is. Het is aan te raden om hier geduldig op te wachten.

5. De munt kan niet verkocht worden

Je denkt misschien dat alle crypto valuta na lanceren zowel gekocht als verkocht kan worden, maar dat is niet altijd het geval. Om interesse in een cryptomunt aan te wakkeren zullen sommige munten eerst in de voorverkoop gaan. In dat geval kun je de munt al wel aanschaffen, maar nog niet verkopen. 

Dat is een grote rode vlag, zeker als men er niet bij vertelt wanneer de werkelijke lancering plaatsvindt. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij SQUID. Deze munt leende zijn naam van de immens populaire Netflix-serie Squid Game en trok daardoor direct de aandacht van investeerders. 

Mensen investeerden miljoenen in de presale van SQUID terwijl er nooit een echte lanceerdatum werd genoemd. Die lanceerdatum is ook nooit gekomen, want de makers van SQUID gingen er met de 21 miljoen euro die geïnvesteerd is vandoor.

6. De prijs van de munt is naar recordhoogte gestegen

Als je ziet dat de koers van een cryptomunt in korte tijd naar gigantische hoogtes is gestegen trekt dat nog meer investeerders aan. Maar we hebben het niet voor niets over recordhoogte. De kans is zeer goed aanwezig dat de koers van de munt op zijn piek is en niet verder zal stijgen.

In sommige gevallen is het simpelweg veiliger om een andere keuze te maken. Het is heel verleidelijk om mee te gaan met de hype, maar in dit geval is de kans op rendement vrij klein. Het zit iets anders wanneer een cryptomunt al maanden achter elkaar in een stijgende lijn zit. Een langzaam stijgende lijn kan duiden op een langere positieve trend.

7. De koers van de cryptomunt is zeer volatiel

Als je ons vraagt, welke crypto moet ik niet kopen, dan staan zeer volatiele cryptomunten hoog op het lijstje. Volatiliteit staat voor snelle stijgingen en snelle dalingen. Als je kijkt naar de statistieken van de cryptomunt over een paar maanden en je ziet sterke schommelingen dan raden we af deze munt te kopen.

De reden hiervoor is dat het bijna onmogelijk is om een goede inschatting te maken van wat deze cryptovaluta in de toekomst zal doen. De prijs kan stijgen, dalen of gelijk blijven. Met zoveel goede cryptomunten in omloop kun je beter kiezen voor een munt waar je een betrouwbare voorspelling op los kunt laten. 

8. De prijs wordt kunstmatig hoog gehouden

Zowel in de cryptowereld als de wereld van beleggen probeert men soms de koers kunstmatig op te voeren. Veel handelaren zijn vatbaar voor stijgende koersen. Als ze zien dat de koers binnen rap tempo omhoog gaat hebben ze het gevoel dat ze ook een graantje mee moeten pikken. Deze FOMO (Fear Of Missing Out) drijft de koers dan verder op. 

Maar hoe werkt dat opdrijven van de prijs? Een bedrijf plaatst een bestelling voor een x aantal cryptomunten. Maar in plaats van de munten ook echt te kopen annuleren ze de aankoop op het laatste moment. Dit lijkt bijna onmogelijk omdat transacties razendsnel verwerkt worden, maar met behulp van AI is dit een peulenschil. Het op deze manier opdrijven van de koers wordt ook wel spoofing genoemd.

9. Er worden valse beloftes gedaan

Als je ons vraagt welke crypto je niet moet kopen dan moeten we het hebben over de cryptomunten die valse beloftes doen. Als een cryptovaluta belooft dat ze binnen een bepaalde periode aan een bepaalde koers zullen komen dan is er geen enkele garantie dat dit ook gebeurt. De bedrijven achter de cryptomunten kunnen nog zo hun best doen, garanties voor koersstijgingen zijn er simpelweg niet.

Welke crypto niet kopen - De conclusie

Als je net begint met investeren in crypto dan zul je waarschijnlijk op safe spelen. Net als vele anderen zul je bijvoorbeeld kiezen voor Bitcoin, Ethereum en misschien Solana of Cardano. Maar naarmate je meer ervaring krijgt, kun je gaan rekenen op je eigen kennis en inschattingsvermogen.

Wil je weten welke crypto je niet moet kopen dan moet je echter wel op een paar rode vlaggen letten. Doe altijd goed onderzoek naar de cryptomunt die je wil aanschaffen. De cryptowereld is nog niet goed gereguleerd waardoor er nog steeds kans is dat je slachtoffer wordt van een scam. Met behulp van de rode vlaggen die we hierboven hebben genoemd kun je beter inschatten welke crypto je niet moet kopen.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

De Bullrun van 2025 is gestart! Ontvang nu gratis €10,- in jouw account!

🚀 GRATIS €10,- CASH BONUS

Na een succesvolle verificatie en een minimale storting van € 10, ontvang je een welkomstbonus van € 10*.