Professioneel handelen in 275 crypto’s.
Beste alternatief – Lage fee en €1000 gratis handelskosten.
Aanbod
Crypto kopen met fiatgeld via bankoverschrijving
Betaalmethoden
Bankoverschrijving, Visa, Mastercard
Minimale storting
$1
Wallet
Ja
Transactiekosten
0,1% - 0,4% op iedere trade, gratis fiat stortingen en opnamen
Features
Handelen in crypto, NFT’s, opties en derivaten met professionele tools en features.
FTX Ervaringen + Review
Als je op deze pagina beland bent is de kans groot dat je erover denkt misschien op FTX te gaan handelen in cryptocurrency. Gelukkig maken wij zelf al enkele jaren gebruik van FTX en kunnen wij dan ook onze eerlijke FTX-ervaringen met je delen.
In deze FTX-review zullen we de belangrijkste punten van de crypto exchange en broker behandelen, de voor- en nadelen bespreken en je voorzien van enkele handige tips.
Crypto trading op FTX
Het handelsplatform van FTX lijkt erg op cTrader en bevat allerlei geavanceerde functies en tools die voornamelijk voor ervaren cryptocurrency traders en investeerders zeer interessant zijn. Zo kan je vijf verschillende orders plaatsen: stop-loss limit orders, stop-loss market orders, trailing stops, take profits en take profit limit orders.
Daarnaast heb je uiteraard de mogelijkheid met hefboom of leverage te handelen in crypto via FTX. Je kunt op FTX handelen tot maximaal 1:10 leverage. Let erop dat het handelen met hefboom enkel aan te raden is voor ervaren traders en niet geschikt is voor beginners. Verder kan je op FTX ook cryptofutures, -derivaten en -opties verhandelen.
FTX bevat ook tal van crypto-fiat valutaparen, waardoor je dus gemakkelijk ‘’in en uit’’ crypto kunt handelen. Al met al heeft FTX alle tools en features in huis om op professionele wijze te handelen in crypto en is de exchange dan ook uiterst geschikt voor ervaren traders.
Als je op zoek bent naar een betrouwbare crypto exchange zonder deze geavanceerde functies en gewoon eenvoudig in crypto wilt handelen zonder allerlei toeters en bellen, dan zijn Bitvavo en BTCdirect goede alternatieven.
Crypto kopen
Als je wilt gaan handelen in crypto op FTX, heb je natuurlijk wel geld of crypto op je account nodig. Voor wie nog geen crypto bezit, bestaat er de mogelijkheid op FTX met Euro’s crypto te kopen. Dit kan echter enkel via een traditionele bankoverschrijving of via creditcards als Visa en Mastercard. Cryptomunten kopen met iDEAL behoort helaas niet tot de mogelijkheden op FTX. Wel kan je al vanaf slechts een enkele Dollar crypto kopen, dus er is niet echt sprake van een minimum aankoopbedrag op FTX.
Om dit te doen ga je naar ftx.com/wallet en klik je onder ‘deposit‘ op ‘EUR‘. Vervolgens krijg je een ID en memo te zien. Deze gegevens dien je in te vullen in je internetbankieren omgeving bij de daarvoor bestemde invulvelden (opmerkingen en notities). Naar onze ervaring duurt het 2 tot 3 werkdagen voordat je storting zichtbaar is op je FTX-rekening.
Dit is dan ook best wel een minpunt van FTX, aangezien er andere crypto exchanges zijn waar je gewoon met iDEAL crypto kopen kunt en waar het dan binnen 5 minuten op je account staat. De enige manier om vrijwel direct fiatgeld beschikbaar te hebben op FTX, is door met creditcard crypto te kopen via de hierboven beschreven methode.
FTX wallet
Wanneer je een FTX-exchange account aanmaakt, krijg je daar automatisch een FTX custodial wallet bij. Deze wallet kan je gebruiken om de crypto die je verhandelt op te slaan en om aangekochte crypto te versturen naar andere, externe wallets. Er bestaat de mogelijkheid rente te verdienen op de coins en tokens in je FTX-wallet aan de hand van crypto staking, maar hierover later in deze FTX-review meer.
De crypto wallet die je krijgt van FTX is relatief veilig. FTX is nog nooit gehacked en verzekert ook de inhoud van de wallets van haar gebruikers. Ook kan je als FTX-gebruiker je account, en dus wallet, beschermen met een 2-factor authenticatie. Echter kunnen wij niet vaak genoeg vermelden dat exchange wallets nooit 100% veilig zijn.
Het valt namelijk nooit volledig uit te sluiten dat FTX ooit gehacked zal worden of dat zij een rug pull zouden doen. Wij raden dan ook iedereen aan slechts het gedeelte van je cryptoholdings op exchange-accounts te laten staan waarmee je actief handelt en de rest op te slaan op een offline hardware wallet.
Voor- en nadelen
Aan het gebruiken van FTX als crypto exchange zitten naar onze mening en ervaring voornamelijk voordelen verbonden. Toch heeft FTX enkele nadelen die we ter volledigheid en eerlijkheid van deze FTX-review even willen bespreken.
Zo is het voor ervaren crypto traders erg handig dat FTX allerlei tools en features heeft, echter is dit voor beginnende crypto investeerders te veel van het goede en kan FTX voor hen zeer lastig te begrijpen zijn. Voor beginnende crypto traders raden wij dan ook BitcoinMeester aan, wat een eenvoudige Nederlandstalige crypto exchanges en brokers is.
Wel zijn wij heel erg te spreken over de kosten van FTX. Deze zijn ontzettend laag, namelijk 0,1% tot 0,4% maker/taker. Dit is in-lijn met de grote jongens als Binance, Huobi en Kraken en in sommige gevallen zelfs nog goedkoper. Wat helaas minder is, is dat men niet met iDEAL crypto kan (bij)kopen op FTX. Dit gaat zoals hierboven vermeldt dus enkel met een traditionele bankoverschrijving of via een creditcard-storting.
Wat wij zelf nog het vreemdste vonden tijdens het handelen in crypto op FTX, was dat er enkele zeer grote cryptocurrencies ontbreken op het handelsplatform. Zo bestaat er geen mogelijkheid te handelen in Cardano (ADA), Polkadot (DOT), Avalanche (AVAX) en/of Stellar (XLM). Waarom dit niet kan is ons een raadsel, maar het zou op een grote cryptocurrency exchange eigenlijk niet mogen gebeuren dat je niet in de bekendste crypto’s kunt handelen.
Gelukkig gaat FTX goed mee met de tijd en kan je er tegenwoordig handelen in een breed scala aan NFT’s. Hoewel dit ook wel kan bij de meeste grote crypto exchanges, kan het nog lang niet overal. Ook kan je op FTX een passief inkomen opbouwen door middel van crypto staking. Zo krijg je dus rente op je coins en tokens die je holdt, wat natuurlijk altijd mooi meegenomen is.
Daarnaast is er ook nog eens de mogelijkheid een FTX crypto card aan te vragen. Dit is een soort pinpas die gekoppeld is aan je FTX-account, waarmee je dus je crypto direct kunt uitgeven, zonder eerst omslachtig uit te hoeven cashen naar fiatgeld.
Voordelen
- Erg lage kosten
- Geavanceerde handelsopties- en producten
- Tot 8% rente per jaar verdienen met crypto staking
- Handelen in NFT’s mogelijk
- Mogelijkheid FTX debit card aan te vragen
Nadelen
- Enkele zeer bekende crypto’s ontbreken
- Geen mogelijkheid met iDEAL crypto te kopen
- Erg lastig te begrijpen handelsplatform voor beginners
Account aanmaken en inloggen op FTX
Een FTX-account aanmaken is kinderspel en binnen een minuut of 5 gebeurt. Wel kan je er op rekenen dat je om je account volledig te verifiëren, allerlei persoonsgegevens zal moeten verschaffen zoals je naam, achternaam en adres. Tevens zal je je moeten legitimeren aan de hand van een paspoort, rijbewijs of identiteitsbewijs.
Als je liever anoniem handelen in crypto wilt, dan raden wij KuCoin als alternatieve crypto exchange aan. Hier kan je namelijk zonder een geverifieerd account al handelen in crypto.
Om een FTX-account aan te maken volg je de volgende eenvoudige stappen:
- Navigeer naar de homepagina van FTX.
- Klik op ‘Register‘ rechtsboven.
- Vul je e-mail in en kies een wachtwoord.
- Klik op de bevestigingslink in de e-mail die je van FTX zal ontvangen.
- Navigeer nu naar ‘Profile Settings‘ en stel je 2FA in via Authy, Google Authenticator of SMS.
- Voltooi de KYC-identificatieprocedure.
- Begin met handelen in cryptocurrency.
Is FTX veilig en betrouwbaar?
Veiligheid is waarschijnlijk het allerbelangrijkste aspect tijdens het handelen in crypto. Het is dan ook noodzakelijk enkel te handelen op veilige en betrouwbare exchanges. Gelukkig is FTX nog nooit gehacked geweest en hanteert het handelsplatform enkele veiligheidsmaatregelen.
Zo is het instellen van een two-factor authentication (2FA) verplicht op FTX. Ook is er de mogelijkheid een aparte 2FA en/of wachtwoord in te stellen voor opnamen vanuit je FTX-account. Daarnaast kan je bepaalde IP-adressen en wallets ”whitelisten.” Op deze manier kan je alleen inloggen op FTX vanaf bepaalde devices en enkel naar goedgekeurde wallets crypto versturen.
We zouden dus eigenlijk kunnen stellen dat FTX meer veiligheidsmaatregelen treft dan menigeen crypto exchange. Wel raden wij alsnog het merendeel van je crypto offline in cold storage op te slaan op een hardware wallet en dus niet al je crypto op FTX of een andere exchange te laten staan.
Geld storten
Geld storten op FTX kan in een aantal verschillende valuta zoals Euro, Dollar, Ponden en Zwitserse Franken. Uiteraard kan je ook crypto storten op FTX vanuit een andere, externe wallet. Vrijwel alle gangbare crypto worden als stortingsmethode geaccepteerd. FTX brengt geen kosten in rekening voor het storten van crypto’s maar wel $0,50 op stortingen gedaan in fiatgeld per bank.
Geld opnemen
Geld opnemen van FTX is mogelijk via bankoverschrijving. Dit is echter niet gratis, aangezien opnamen onder de $10,000 $75 kosten aan transactiekosten, wat naar onze mening nogal aan de hoge kant is. Opnamen van FTX worden doorgaans verwerkt binnen 24 uur en het kan 2 tot 3 werkdagen duren voordat je het geld op je bankrekening ziet verschijnen. Het opnemen van crypto naar andere wallets is ook mogelijk en dit is geheel gratis.
Kosten en fees
Net als iedere cryptocurrency exchange brengt ook FTX-transactiekosten in rekening. FTX hanteert een zo genoemd tiered fee structure, wat wilt zeggen dat je minder aan kosten betaalt naarmate je meer handelt. Er wordt altijd gekeken naar je handelsvolume van de afgelopen 30 dagen en vervolgens word je dan in een bepaalde tier geplaatst.
Een storting gedaan in fiatgeld kost bij FTX 1% met een minimum van $5 en een maximum van $35.
30 dagen handelsvolume | Exchange fees (maker/taker) |
$0 | 0,10% / 0,40% |
Meer dan $100,000 | 0,08% / 0,30% |
Meer dan $500,000 | 0,06% / 0,20% |
Meer dan $1,000,000 | 0,05% / 0,15% |
Meer dan $5,000,000 | 0,04% / 0,10% |
Meer dan $10,000,000 | 0,03% / 0,08% |
Meer dan $15,000,000 | 0,02% / 0,07% |
Meer dan $30,000,000 | 0,01% / 0,06% |
Meer dan $50,000,000 | 0,00% / 0,05% |
Contact en klantenservice
Klantenservice is waar de meeste crypto exchanges altijd vrij slecht op scoren. FTX is een uitzondering, aangezien je hun klantenservice keurig kunt bereiken via een aantal verschillende kanalen. Zo kan je een e-mail sturen, contact opnemen via de live chat of gebruikmaken van het uitgebreide netwerk aan FAQ-pagina’s op hun website.
Daarnaast is FTX ook op Twitter, Facebook, Telegram en WeChat zeer actief en hebben zij een soort tutorial-achtig YouTube-kanaal. Wij hadden zelf regelmatig vragen omtrent ons FTX-account en deze werden zowel per e-mail als via de live chat goed en duidelijk beantwoord (in het Engels). Als er sprake is van een FTX-storing, wordt dit altijd keurig getweet door FTX.
Veelgestelde vragen over FTX
Als je eenmaal de identificatieprocedure doorlopen hebt kan het tot 5 werkdagen duren voordat je volledig bent geverifieerd. Het kan zijn dat het sneller gebeurt, maar je kan erop rekenen dat je dus enkele dagen moet wachten.
FTT is de utility token op FTX zoals BNB dat is op Binance. Door FTT te bezitten krijg je kortingen op je transactiekosten en geniet je enkele andere voordelen zoals hogere rente bij crypto staking en heb je de kans NFT’s te winnen.